ubat kencing manis

Monday, 8 June 2015

Apa itu penyakit kencing manis ?

                  Assalamualaikum kepada semua yang sudi membuka blog saya, terima kasih saya ucapkan.Dalam topik kali ni , saya akan bincangkan apa itu penyakit kencing manis atau secara sainntifiknya "diabetes"  , dan bagaimana anda boleh terkena kencing manis,dan apakah tanda-tanda
penyakit kencing manis.


penyakit kencing manis


Terdapat pelbagai punca anda boleh terkena kencing manis diantaranya ialah

Faktor Keturunan

Anda juga boleh terkena kencing manis sekiranya ibu / bapa / nenek atau datuk anda anda kencing manis.Jika orang tua anda mempunyai kencing manis,maka anda juga mungkin berpotensi mewarisi penyakit nya itu.Jika anda mempunyai kencing manis ,sebaiknya cari la ubat kencing manis untuk merawat ,supaya anda tidak wariskan kepada anak anda pula.


Kurang Bersukan

Kurang bersukan juga adalah salah satu faktor mudah untuk anda terkena penyakit, bukan sahaja penyakit kencing manis , bahkan penyakit-penyakit lain juga. Jadi , mulakan bersukan untuk kesihatan anda.

Obesitipenyakit kencing manis


Obesiti adalah penyakit kegemukan.Tahukah anda 1/10 orang dari rakyat malaysia mempunyai masalah kegemukan.Obesiti juga memudahkan anda terkena penyakit kencing manis ini disebabkan badan kurang bergerak.Jadi untuk mengelakkan ,anda harus menjaga pemakanan.

Faktor Makanan

Ini adalah sebab yang paling ramai terkena kencing manis,tidak menjaga pemakanan.
Mengambil gula secara suka hati , karbohidrat tanpa memikirkan keburukannya.
Adalah lebih baik jika anda menukarkan 100% gula kepada pemanis stevia.No comments:

Post a Comment